Pieczone zielone szparagi z oregano

Szybkie, proste ale za to najpyszniejsze.
Moja ulubiona wersja szparagów. Pieczone szparagi z cytryną, oliwą i oregano.
Idealne są same w sobie lub jako dodatek do sałatek lub innych dań ze szparagami.

1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sok z jednej cytryny
gałązki świeżego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Szparagi opłukać, osuszyć i odciąć zdrewniałe końce.
Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Skropić skokiem z cytryny oliwą z oliwek.
Obsypać świeżym oregano.
Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Piec około 12 minut.

Smacznego :)
Malwina