Pieczony kalafior w curry

Przepyszny pieczony kalafior w aromatycznym curry.
Idealnie się sprawdzi jako jesienny dodatek do głównych dań.

pieczony kalafior w carry
1 średni kalafior
4 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do pieczenia
1 ząbek czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 mała papryczka chilli
2 laski cynamonu
4 ziarenka kardamonu
4 goździki
po jednej łyżeczce: zmielonej kolendry,
kurkumy, imbiru, słodkiej papryki,
kminu rzymskiego, soli morskiej
1/4 szklanki wody
2 garści świeżo posiekanej kolendry

Na paletnii rozgrzać olej i wrzucić goździki, cynamon i kardamon.
Przyprawy podsmażyć około 2 minut.
W miseczce wymieszać razem przecier pomidorowy, starty ząbek czosnku i pozostałe przyprawy, całość wrzucić na patelnie i wlać wodę.
Dodać oczyszczoną z nasion papryczkę chilli. Całość podsmażyć około 4-5 minut, na wolnym ogniu.
Kalafiora podzielić na średnie różyczki. Opłukać, wysuszyć i przełożyć do miski.
Kalafiora dobrze obtoczyć w przyprawie i jednej łyżce oleju kokosowego.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć kalafiora na blaszce.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem obsypać całość świeżą kolendrą.
Podawać jako dodatek do głównego dania.

Smacznego!
Malwina