Roladki z marynowanymi pieczarkami i szpinakiem

Sushi wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje i po paru próbach można nabrać już wprawy.
Moja dzisiejsza wersja jest z pastą słonecznikową i marynowanymi pieczarkami.
Naprawdę polecam spróbować chociaż raz zrobić własnoręcznie :)

2 porcje
pasta słonecznikowa:
1 szklanka pestek słonecznika
1/2 szklanki sezamu
sok z 1 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
marynowane pieczarki:
ok. 300g pieczarek
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
dodatkowo:
2 czubate szklanki świeżego szpinaku
5 liści prażonych alg nori

Pieczarki pokroić w drobne słupki, przełożyć do miseczki, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny.
Całość dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Składniki na pastę słonecznikową przełożyć do malaksera, zmiksować.
Składniki powinny się razem dobrze połączyć, a masa po ściśnięciu palcami powinna się sklejać.
Szpinak opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Arkusz alg zwilżyć delikatnie wodą. Układać warstwami: cienką warstwę pasty ze słonecznika, szpinak i marynowane pieczarki.
Zwinąć w rulonik mocno dociskając. Gotowy rulonik kroić zwilżonym nożem. Podawać z sosem sojowym i prażonym sezamem.
Smacznego.

Jak robi się sushi i zwija.. można znaleźć pełno filmików na youtube.
Mój ulubiony to filmik:
 http://www.youtube.com/watch?v=i3iZRs39BJ8
Pozdrawiam Malwina