Ryżowy makaron z kapustą Bok Choy, pieczarkami i brokułami

Moja ulubiona kapusta Bok Choy tym razem jako danie główne.
Z pieczarkami, brokułem i makaronem ryżowym.

4 porcje:

opakowanie makaronu ryżowego
2 średnie Bok Choy
1 szklanka pokrojonych pieczarek
ok. 250g różyczek brokuła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
1 łyżka białego wina
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
olej słonecznikowy
prażony sezam
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Imbir i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
Dodać drobno podzielone różyczki brokuła, smażyć około 5 minut.
Kapustę Bok Choy przekroić na 4 części i dodać do brokułów, podsmażyć razem około 3 minuty.
Następnie dodać pieczarki.
Mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, wodę, wino i sos sojowy dobrze razem połączyć.
Całość przelać do gotujących się warzyw i dobrze wymieszać.
Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli.
Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wszystko razem dusić około 5-8 minut.
W tym czasie przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu.
Warzywa układać na gotowy makaron.
Całość obsypać prażonym sezamem.
Od razu podawać.

Pozdrawiam.
Malwina