Sałatka z awokado i czarną soczewicą

Przepyszna sałatka z kremowym awokado i orzeźwiającym ogórkiem do tego uprażone ziarna słonecznika … mmm sałatka idealna :)

4 porcje:

6 sporych garści rukoli
1 duże, miękkie awokado
1 średni ogórek wężowy
1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
1 garść kiełków lucerny lub rzodkiewki
1 duża garść uprażonego słonecznika

sos do sałatki:
1/3 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżka syropu z agawy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować sos do sałatki:
Do małego słoiczka lub szejkera przełożyć wszystkie składni i starty lub wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Rukolę opłukać i wysuszyć.
Ogórka umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i również pokroić w drobną kosteczkę.
Rukolę przełożyć do miski dodać pokrojone warzywa, ugotowaną czarną soczewicę i ulubione kiełki. Całość obsypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Skropić wcześniej przygotowanym sosem i od razu podawać.

Smacznego!
Malwina