Sałatka z botwinki i kiełków rzodkiewki

MEGA zastrzyk energii i witamin !! To jest właśnie mój sposób na przesilenie jesienne i coraz krótsze dni. Duża porcja świeżych warzyw.
Moja ulubiona sałatko-surówka w tym wydaniu z rukolą, botwinką, chrupiącymi kiełkami rzodkiewki, słodkim burakiem i soczystą marchewką.
Idealnie komponuję się z prażonymi ziarnami słonecznika i olejem lnianym.
Do tego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

4-6 porcji

2 garści świeżej rukoli
2 garści świeżych liści botwinki
2 garści kiełków rzodkiewki
1 średnia marchewka
1 średni burak
1 średnia czerwona cebula
1/4 szklanki oleju lnianego
sok z jednej limonki
2 łyżki nasion słonecznika
odrobina soli morskiej

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.
Rukole i botwinkę opłukać i osuszyć.
Buraka i marchewkę obrać i zetrzeć.
Cebulę poszatkować w cienkie piórka.
W dużej misce wymieszać rukolę, liście botwinki i kiełki rzodkiewki.
Dodać cebulę, buraka i marchew, delikatnie wszystko razem połączyć.
Całość skropić olejem lnianym i sokiem z limonki.
Można doprawić delikatnie solą morską.
Przed podaniem obsypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina