Sałatka z czarnej soczewicy i buraków

Czarna soczewica nie wymaga moczenia i gotuję się ją naprawdę szybko.
Jest to moja ulubiona soczewica, może ze względu na wygląd.
Małe, czarne kuleczki po ugotowaniu zawsze mnie zachwycają.
salatka_z_ciecierzycy
4 porcje
1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
2 małe ugotowane buraki
garść świeżo posiekanej natki pietruszki
1/2 małej czerwonej cebuli
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki olejku z orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100g pokruszonego sera feta
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ugotowane buraki pokroić w koteczkę.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Do ugotowanej soczewicy dodać: sok wyciśnięty z cytryny, olej z orzechów, kmin, cebulę, buraki, posiekaną natkę pietruszki.
Całość delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Wierzch sałatki obsypać serem feta i orzechami.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina