Sałatka z czarnej soczewicy i pieczonych szparagów

Pieczone szparagi w sałatce z czarną soczewicą, soczystym ogórkiem i rzodkiewką.
Do tego przepyszne, chrupiące kiełki groszku, a całość oblana sosem z pasty tahini.


4 porcje:

2 szklanki ugotowanej czarnej soczewiczy
1 pęczek upieczonych zielonych szparagów
1 ogórek szklarniowy
6-7 rzodkiewek
mała garść drobno posiekanej, świeżej pietruszki
ok 200g kiełków groszku
4 łyżki oliwy z oliwek

sos do sałatki:
sok z 1 cytryny
2 łyżki pasty tahini
2-3 łyżki wody
2 łyżki syropu z agawy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować sos:
Pastę z tahini wymieszać z sokiem z cytryny, syropem z agawy i wodą.
Doprawić solą i pieprzem.

Szparagi upiec jak w tym przepisie.
Ugotowaną czarną soczewicę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Upieczone szparagi przekroić na 3-4 części.
Ogórka i rzodkiewkę opłukać, wysuszyć i pokroić w drobne plasterki.
Do soczewicy dodać: szparagi, rzodkiewkę, i kiełki groszku.
Przed podaniem skropić sosem.

Smacznego Malwina