Sałatka z miętą i grillowane brzoskwinie

Orzeźwiająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami ze słodko-ostrym sosem z cynamonu i pieprzu cayenne.
W sam raz na weekendowe grillowanie.

salatka_z_grilowana_brzoskwinia
4 porcje
8 brzoskwiń
2 duże garście listków mięty
pół opakowania rukoli
2 garści świeżych liści botwinki
2 garście listków mięty
1/4 średniej czerwonej cebuli
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki płatków migdałowych
100g sera feta
sos:
1/4 szklanki oleju lnianego
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu cayenne
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos połączyć razem, doprawić solą, pieprzem i odstawić.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni pod koniec prażenia, dodać płatki migdałowe, odstawić do ostudzenia.
Rukolę, botwinkę i liście mięty opłukać i osuszyć. Cebulę poszatkować w cienkie piórka.
W misce wymieszać razem: rukolę, botwinkę, liście mięty i cebulę.
Brzoskwinie umyć, pokroić w ćwiartki i układać na patelni do grillowania. Grillować ok 3-5 minut, powinny powstać ciemne pręgi.
Na talerzach ułożyć: wymieszaną rukolę z botwinką, miętą i cebulą. Wyłożyć grillowane brzoskwinie i pokruszony ser feta.
Całość obsypać prażonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi, delikatnie skropić wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina