Sałatka z pieczonej cukinii i brokuła

Uwielbiam sałatki z pieczonych warzysz, są łatwe i szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne.
Zielona sałatka z pieczonej cukinii, brokuła i ciecierzycy, obsypana fetą i chrupiącymi orzeszkami piniowymi, szybki, zdrowy pożywny obiad.

salatka_z_pieczonego_brokula
4-6 porcji
1 puszka ciecierzycy
1 brokuł ok 500-600g
2 średnie cukinie
sok z 1/2 cutryny
garść orzeszków piniowych
50g sera typu feta
1/4 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Brokuła opłukać i pokroić na różyczki wielkości jednego kęsa.
Cukinię również umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Ciecierzyce przepłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ząbek czosnku zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać do oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Wszystko razem dobrze połączyć.
Warzywa i ciecierzycę przełożyć do miski zalać przygotowaną oliwą z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Doprawić sola i pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszać.
Rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 15-20 minut.
Orzeszki podprażyć na suchej patelni.
Upieczone warzywa obsypać pokruszoną fetą i orzeszkami.
Od razu podawać.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina