Sałatka z pieczonej marchewki z morelami

Przepyszna, zdrowa sałatka z aromatyczną pieczoną marchewką, soczystym pomarańczem i słodkimi suszonymi morelami.
Korzenny aromat cynamonu i imbiru działa odrobinę rozgrzewająco i napawa optymizmem.

4-6 porcje

2-3 szklanki ugotowanej nie prażonej kaszy gryczanej
6 dużych marchewek
2 pomarańcze
1 garść posiekanych suszonych morel
3-4 garście przepłukanej i osuszonej roszponki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki oleju z migdałów lub z orzechów włoskich
dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałowe

Marchewkę obrać i pokroić w drobne kawałki, przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy, 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę startego imbiru. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać ugotowaną nieprażoną kaszę gryczaną, dodać upieczoną marchewkę, 1 garść pokrojonych suszonych morel. Pomarańcze obrać i pokroić w drobne cząstki, dodać do reszty składników razem z opłukaną i wysuszoną roszponką.

W małej miseczce połączyć razem sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki oleju migdałowego, 1 łyżeczkę cynamonu.
Gotowym sosem polać sałatkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać.
Przed podaniem obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina