Smoothie mango z kurkumą

W Indiach kurkuma stosowana jest od tysięcy lat jako dodatek do dań oraz ziele lecznicze.
Wszystkim wiadomo, że kurkuma ma przepiękny żółty kolor i jest jednym z głównych składników indyjskiego curry.
Lecz nie tylko, kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych.
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Ponadto działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby.
Więc warto po nią sięgać jak najczęściej!
Ostatnio pogoda drastycznie się zmieniła z przepięknego słonecznego lata nastąpił obrót o 180C ….czasem słońce czasem deszcz …oczywiście częściej deszcz…
Więc na poprawę samopoczucia i by nie dać się złapać żadnym infekcjom mam dla was przepyszne smoothe z mango i kurkumy.

smoothie_mango_i_kurkuma
1 duże dojrzałe mango
2 szklanki świeżego, jednodniowego soku z marchewki
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru, cynamonu i kardamonu

Mango obrać i usunąć pestkę, przełożyć do blendera.
Dodać świeży sok i przyprawy.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Od razu podawać.
Na zdrowie!
Malwina