Śniadaniowe muffiny z marchewką

Muffiny z płatków gryczanych, startej marchewki, aromatycznej pomarańczy i słonecznika.
Przepyszny pomysł na drugie śniadanie lub jako przekąska na piknik :)

12 muffinek:

suche składniki:
1 szklanka drobno startej marchewki
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki płatków gryczanych
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 duża garść nasion słonecznika
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej

mokre składniki:
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju rzepakowego

Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Suche składniki razem z przyprawami i marchewką wsypujemy do jednej miski.
W drugiej misce mieszamy razem mokre składniki.
Mokre wlewamy do suchych, całość razem połączyć.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Wypełnić ciastem tak do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Pozdrawiam :)
Malwina