Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru idealny do domowej lemoniady, koktajli lub smoothie.
Super się sprawdzi jako polewa do lodów, gofrów czy naleśników.
Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zastosowań jest wiele.

syrop_z_rabarbaru
4-5 szklanek pokrojonego drobno rabarbaru
1/2 szklanka cukru trzcinowego
sok z 2 cytryn

Rabarbar włożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny.
Całość wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Rabarbar powinien się delikatnie podgrzewać tak by uwolnić swoje soki i całkowicie się rozgotować.
Całość przecedzić przez drobne sitko. Dobrze przyciskać by wydobyć jak najwięcej syropu. Odstawić do wystudzenia.
Gotowy syrop przelać do czystej butelki, przechowywać w lodówce.
Pozostałe na sitku resztki rabarbaru również przekładam do czystego słoiczka i przechowuje w lodówce.
Idealnie nadaje się na kanapki :)
Malwina