Szybka pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów

Czerwona soczewica jest jedną z moich ulubionych soczewic do zadań specjalnych w chwilach kryzysowych :P
Nie trzeba jej namaczać gotuję się szybko.
Przygotowanie tej pasty zajmuje mi tyle co wypad po puszkę fasoli do osiedlowego sklepu :)
Na sobotnie późne śniadanie jest idealna :D Najlepsza z ulubionym pieczywem.

szybka_pasta_z_soczewicy
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
1 średnia cebula
ok 8 suszonych pomidorów
1/2 szklanki pomidorowej passaty pomidorowej lub 1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2-3 łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz i różowa sól himalajska
dodatkowo: bezglutenowe spody do pizzy (użyłam tych), świeża rukola, garść czarnych oliwek

Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka lub do momentu, aż cała woda wyparuję.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek.
Suszone pomidory pokroić w drobne kawałki i dodać do cebuli.
Wlać pomidorową passatę i dodać ugotowaną soczewicę.
Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, oregano i łyżeczkę cukru. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Całość podsmażyć razem około 5 minut. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Gotowe spody do pizzy posmarować oliwą z oliwek. Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Rukolę umyć, a oliwki przekroić na pół.
Upieczone spody posmarować gotową pastą na wierzch ułożyć rukolę i oliwki.

Smacznego!
Malwina