Szybka zupa-krem ze szparagów

Aromatyczna zupa-krem z białych i zielonych szparagów z dodatkiem gałki muszkatołowej.
W przygotowaniu bardzo łatwa i szybka. Więc czy może być coś wspanialszego niż taka zupa zjedzona na przerwie w pracy? :)

4 porcje:
2 średnie cebule
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
pół pęczka świeżych zielonych szparagów
pół pęczka świeżych białych szparagów
0,5 litra bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
gałka muszkatołowa w zależności od tego ile lubimy
śmietanka sojowa
opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek

Obrana i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażyć w garnku z grubym dnem.
Dodać posiekany drobno czosnek.
Ziemniaki obrać i również pokroić w drobną kosteczkę. Szparagi opłukać i pokroić.
Warzywa wrzucić do cebuli z czosnkiem i całość razem podsmażyć około 5 minut.
Wlać bulion, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Całość gotować razem około 10 minut.
Gotową zupę zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową.
Od razu podawać ze śmietanką sojową i świeżym majerankiem lub tymiankiem.

Smacznego!
Malwina