Trufle czekoladowe z cynamonem

Trufle z suszonych śliwek i gorzkiej czekolady w aromatycznym, świątecznym wydaniu.

trufle_czekoladowo_cynamonowe
trufle_czekoladowo_cynamonowe1

15-20 trufli
2 szklanki suszonych śliwek
100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1⁄4 szklanki dobrej jakości gorzkiego kakao
szczypta soli himalajskiej

Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na około 2 godziny.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Namoczone śliwki przepłucz i dobrze odcedź. Śliwki razem z rozpuszczoną czekoladą przełóż do malaksera.
Dodaj skórkę z cytryny, cynamon, syrop klonowy i sól. Całość dokładnie miksuj do momentu aż masa będzie gładka.
Z gotowej masy uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej zwilżonymi dłońmi.
Uformowane trufle obtocz w kakao.
Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!
Malwina