Trufle kakaowe

Uwielbiam takie słodycze,  gotowe są prawie w 5 minut .
Zawsze kiedy jadę do Ikei na zakończenie zakupów muszę zahaczyć o ich spożywczy dział.
I tam niestety zawsze się skuszę na kakaowe trufle.
Wmawiam sobie dzielnie, że to przecież Ikea i pewnie, aż tak niezdrowe to one nie są.
Cukier aż trzeszczy pomiędzy zębami, ale twardo na skład nie patrze.
Ostatnio stwierdziłam: „Zrobię sobie takie sama!”
I tak oto wyszły owsiano-kakaowe trufle, słodzone daktylami i syropem z agawy.
Od dziś te są moje ulubione .

trfle_kakaowe1

ok 26 sztuk
2 szklanki płatków owsianych
1 duża garść daktyli
1 szklanka gorącej wody
1/4 szklanki syropu z agawy
4 łyżki gorzkiego, dobrej jakości kakao
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ewentualnie 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody

Daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, ostawić na około 30 minut.
Płatki owsiane zmielić w blenderze jak najdrobniej nam się uda. Przesypać do miseczki.
Daktyle razem z wodą przełożyć do blendera, zmiksować na puree.
Do zmielonych płatków owsianych dodać: kakao, sól, syrop z agawy, puree z daktyli, pastę waniliową.
Całość dobrze wymieszać.
Gdy masa jest za sucha i nie chce się kleić można dodać wodę.
Odstawić na 10-15 minut do lodówki.
Z gotowej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Można od razu podawać lub schłodzić jeszcze przez 20 minut w lodówce.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina