Trufle z marcepanem

Uwielbiam różnego rodzaju trufle, praliny i tym podobne :D
A marcepan to już w ogóle lov, lov, lov, lov <3
Więc tak o to powstały trufle z suszonych śliwek :)


ok 20 sztuk
250g suszonych śliwek
3 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
4 łyżki syropu z agawy
2 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego
1 łyżka aromatu waniliowego (użyłam własnej produkcji na alkoholu)
ok.30g marcepanu (użyłam gotowego, kupionego w IKEA)
dodatkowo: 3 łyżki kakao

Śliwki przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Odstawić na około 30 minut.
Śliwki odcedzić z nadmiaru wody. Dodać: kakao, syrop z agawy, olej kokosowy i aromat waniliowy.
Całość dokładnie zmiksować. Masa powinna być gładka.
Zmiksowaną masę schłodzić w lodówce, około 30 minut.
W tym czasie z marcepanu uformować zgrabne małe kuleczki.
Trufle formuję zwilżonymi dłońmi.
Z masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, w środek wcisnąć kuleczkę z marcepanu.
Z całości uformować zgrabną kuleczkę. Obtoczyć w gorzkim kakao.
Ponowie schłodzić w lodówce.
Podawać z ulubioną kawą.

ENJOY!!
Malwina