Truflowy sernik z tofu

Mocno czekoladowy sernik z tofu, niczym czekoladowa trufla.
Mega kremowy, rozpływający się w ustach.
Z dodatkiem świeżych fig i jagód goi będzie idealny na jesienne weekendy.
100% wegan i gluten free.

tofurnik_czekoladowy
Tortownica o wymiarach ok 20cm
300g naturalnego tofu
1 czubata szklanka (250ml) gęstej części mleka kokosowego
100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
4 łyżeczki pasty wanilowej
spód:
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka dobrej jakości gorzkiego kakao
1/4 szklanki syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)
szczypta soli himalajskiej
do podania: świeże figi i jagody goi

Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i sól.
Całość zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowym ciastem wyłożyć dno blachy do pieczenia.
Całość piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mikrofalówce lub w garnku z grubym dnem.
Odstawić do wystudzenia.
Tofu, gęstą część mleka kokosowego (najlepiej mleko kokosowe schłodzić przez całą noc w lodówce),
cukier trzcinowy, wanilię i rozpuszczoną czekoladę włożyć do miski.
Za pomocą blendera ręcznego całość miksować do uzyskania gładkiej masy.
Przesiewając i małymi partiami dodawać kakao i mąkę ziemniaczaną do masy z tofu.
Dobrze zmieloną masę przełożyć na wystudzony spód i dobrze rozprowadzić.
Całość pieczemy najpierw 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni,
a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Upieczone ciast odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej chłodzić ciasto całą noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować ciasto ćwiartkami świeżych fig i obsypać jagodami goi.

SMACZNEGO!!
Malwina