Vegan sernik z cynamonem

Kremowy sernika na cynamonowym spodzie, obsypany cynamonem :)
Coś dla takich maniaków korzennych przypraw jak ja :D

sernik_z_cynamonem
masa serowa:
300g naturalnego sera tofu
1 czubata szklanka (250ml) gęstej części mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki pasty waniliowej

kruchy spód:
1 szklanka mąki jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka musu jabłkowego
1/4 szklanki syropu z agawy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)
szczypta soli himalajskiej

do obsypania:
4 łyżki cukru pudru trzcinowego
2 łyżki cynamonu

Piekarnik nastaw na 180 stopni (bez termoobiegu).
Dno tortownicy (ok. 23cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę jaglaną razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Do przesianej mąki dodaj mus jabłkowy, syrop z agawy, olej kokosowy i szczyptę soli.
Wyrób, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie na spód tortownicy.
Piecz 15-20 minut lub do momentu, aż spód się przyrumieni.
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

Ser tofu, gęstą część mleka kokosowego (najlepiej mleko kokosowe schłodzić przez całą noc w lodówce),
olej kokosowy i pastę koksową przełóż do miski.
Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Miksując dodawaj stopniowo cukier puder i mąkę.
Dobrze zmieloną masę przełóż na wystudzony spód i dobrze rozprowadź.
Całość pieczemy najpierw 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni,
a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej chłodzić je całą noc w lodówce.
Przed podaniem obsyp ciasto cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego!
Malwina