Waniliowy budyń jaglany z pieczonym rabarbarem

Pieczony rabarbar to super dodatek do letnich deserów.
Wspaniały słodko-kwaśny smak idealnie będzie pasował do waniliowych lodów, naleśników czy gofrów.
U mnie w wersji z kremowym, waniliowym budyniem jaglanym.
Budyń jaglany zdrowsza alternatywa dla standardowego budyniu, słodzony bananem na mleku kokosowym.
Idealny na śniadanie jak i na podwieczorek z naszymi ulubionymi dodatkami.

waniliowy_budyn_jaglany_z_pieczonym_rabarbarem
Waniliowy budyń jaglany:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka kokosowego
1 mały dojrzały banan
1 łyżeczka pasty waniliowej

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać ciepłą wodą. Woda powinna być klarowna.
Wodę odcedzić, wlać nową wodę i gotować ok 9-10 minut. Powinna wchłonąć cały płyn i powinna być miękka.
Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera.
Dodać mleko kokosowe, banana i wanilię. Dokładnie zmiksować do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gotowy budyń przełożyć do miseczek i podawać z ulubionymi dodatkami.

pieczony_rabarbar
Pieczony rabarbar z wanilią:
4 łodygi rabarbaru
sok z jednej cytryny
1-2 laski wanilii
4 łyżki cukru trzcinowego

Piekarnik nastawić na 190C.
Rabarbar opłukać i odciąć końcówki, pokroić rabarbar na ok. 5cm kawałki.
Pokrojony rabarbar włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sok z cytryny i cukier. Całość przemieszać.
Laskę wanilii przekroić na pół, ostrzem noża wydłubać nasionka i również dodać do rabarbaru.
Pozostałą wanilię ułożyć na wierzch rabarbaru.
Piec około 20-25 minut.
W czasie pieczenia przemieszać raz całość, by rabarbar nie był suchy i pokrył się powstającym się sosem.
od razu podawać.
Smacznego!
Malwina