Wegański burger z pieczonymi ziemniakami

Przepyszne wegańskie burgery z ciecierzycy i brokuła. Robi się je naprawdę szybko i są łatwe.
Do tego pieczemy wszystkie za jednym razem więc nie trzeba sterczeć w ciepłe letnie dni przy kuchence.
Idealne z pieczonymi ziemniakami.

 

4-6 porcji

3 szklanki różyczek brokuła
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek świeżego koperku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
ok. 500g ziemniaków (u mnie odmiana Agata)
1/4 szklanki oleju rzepakowego

Do wrzącej wody wrzucić brokuła na 2-3 minuty, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym.
Ciecierzyce odcedzić, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć do blendera. Zmiksować dokładnie razem z podsmażoną cebulą, całość przełożyć do miski.
Do blendera przełożyć brokuła z obranymi ząbkami czosnku, zmiksować. Wymieszać z zmiksowaną ciecierzycą, dodać pokrojony drobno koperek i kaszę kukurydzianą, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wszystko razem dokładnie połączyć. Z gotowej masy formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200ºC. Po 20 minutach kotleciki przewrócić na drugą stronę.
Ziemniaki umyć (nie obierać ze skórki), pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać olej rzepakowy i dokładnie wymieszać, tak by każdy ziemniak był pokryty olejem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posolić. Piec około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Pieczone ziemniaki podawać z burgerami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina