Wegański korzenny chlebek

Wegański, pachnący cynamonem chlebek.
Idealny do popołudniowej kawy, by naładować się pozytywnie do dalszych przygotowań świątecznych.

ok. 10-15 porcji

2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka puree z bananów (2 średnie banany)
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy z karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki: mielonego kardamonu, mielonej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
Dodać sól, otręby pszenne, siemię lniane, cukier trzcinowy, melasę, puree z bananów, olej rzepakowy i szklankę wody.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do małej keksówki (26X10) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Odstawić do wystudzenia.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina