Wegański krem z awokado słodzony daktylami

Krem czekoladowy z awokado słodzony daktylami.
Bez jajek, mleka i cukru … idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

2 porcje

2 miękkie awokado
10 namoczonych wcześniej daktyli
4 łyżeczki dobrej jakości gorzkiego kakao
1/4 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
ulubione owoce lub inne dodatki

Daktyle przełożyć do miseczki,
zalać ciepłą przegotowaną wodą i odstawić na około 20 minut.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ i przełożyć do blendera.
Dodać namoczone daktyle, kakao, pastę waniliową i mleko sojowe.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Od razu podawać np. z ulubionymi owocami.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina