Wegański sorbet porzeczkowy

Mój ulubiony sorbet porzeczkowy.
Z foremkami do lodów jest idealnie prosty w przygotowaniu.
Nie trzeba mieszać i szybko można skonsumować jedną porcję.
Foremki do lodów kupiłam w ikei, ale można użyć plastikowych kubeczków lub jakieś małe szklaneczki.
Dowolnie można kombinować.

porzeczkowy_sorbet
6 porcji
2 duże dojrzałe banany
2 szklanki czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki syropu z agawy

Jeśli używamy mrożonych porzeczek, wyciągnijmy je z zamrażalnika 20 minut przed zmiksowaniem.
Banany obrać i przełożyć do blendera, dodać porzeczki, sok z cytryny i syrop z agawy.
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Napełnić foremki do lodów i wstawić do zamrażalnika na około 2h.
Jeśli nie mamy foremek, całość przełożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalce.
W czasie mrożenia co jakieś 15-20 minut sorbet miksować lub przemieszać, by nie tworzyły się kryształki lodu.
Przed podaniem sorbet wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina