Wegańskie ciastka z żurawiną i kokosem

Chrupiące wegańskie ciasteczka z wiórkami kokosowymi, żurawiną i aromatyczną pomarańczą.
Są naprawdę łatwe  i przygotowuje się je naprawdę szybko, a mimo tego wyglądają idealnie.
Coś dla tych co nie mają cierpliwości lub czasu by wykrawać zgrabne ciasteczka foremkami.
Czy jest coś wspanialszego niż delektowanie się na przerwie w pracy pysznymi chrupiącymi ciasteczkami ?
Dla takiej przerwy, aż chce iść się do pracy ;)

ok 25 ciasteczek

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonych nasion siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
2 garście żurawiny
dodatkowo:
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciasteczek

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodać wiórki kokosowe, sól, cukier trzcinowy, siemię lniane, olej rzepakowy, mus jabłkowy, skórkę i sok z pomarańczy
Zagnieść ciasto do uzyskania zwartej konsystencji. Dodać żurawinę i ponownie wszystko razem zagnieść.
Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Układać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina