Wegańskie ciasto ze śliwkami

Robiłam już podobne ciasto ale z rabarbarem.
Tym razem wersja jesienna.
Szybkie, ciasto wegańskie ze śliwkami w sam raz do niedzielnej kawki .

ciasto_ze_sliwkami
6-8 porcji
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
1 szklanka śliwek pokrojonych na ćwiartki

Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
Dodać cukier, siemię lniane, aromat migdałowy, olej rzepakowy i mleko sojowe.
Całość dobrze połączyć.
Tortownicę 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do tortownicy, ułożyć na wierzchu śliwki.
Piec w 190ºC przez około 40 minut.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina