Wegańskie donaty z fasolą

Pełnoziarniste, wegańskie donaty z dodatkiem puree z fasoli, za sprawą którego donaty są puszyste i wilgotne.
Oblane kakaową polewą wykonaną z oleju kokosowego. Całości dopełnia duża dawka wiórków kokosowych.

18-20 donatów

4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
200g białej fasoli z puszki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
5g suchych drożdży
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

kakaowa polewa:
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki dobrej jakości, niesłodzonego gorzkiego kakao
1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Fasolę przepłukać i zmiksować dokładnie na gładką masę. Mąkę przesiać do miski, dodać również otręby które zostały na sitku.
Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże, cukier, puree z fasoli i wodę. Całość dobrze połączyć, ciasto wyrabiać około 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Z gotowego ciasta uformować zgrabną kulę, przełożyć do miski. Miskę przykryć czystą ściereczka lub folią spożywczą, odstawić na 1h. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać donaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 225ºC. Gotowe donaty odstawić do wystudzenia.
Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przesiane kakao i cukier puder. Całość dobrze połączyć, odstawić na 10-15 minut. Donaty zanurzać w polewie, oprószyć wiórkami kokosowymi.
Odstawić na 30 minut by polewa zastygła.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina