Wegańskie pieczone kotleciki z brązowym ryżem i cukinią

Przepyszne wegańskie kotleciki z brązowego ryżu i cukinii.
Z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego.
Idealnie nadają się na wege burgera i świetnie sprawdzają się z warzywami jaki główne danie.

4-6 porcji

100g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
2 średnie cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek
mała garść świeżej posiekanej pietruszki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju (rzepakowym lub słonecznikowym)
Gdy cebula będzie już miękka dodać startą cukinię na grubych oczkach i również podsmażyć.
Do miski przełożyć: brązowy ryż, podsmażoną cebulę i cukinię.
Dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, mąkę owsianą, siemię lniane,
zmielone siemię lniane, ziarna słonecznika, pietruszkę, oliwę z oliwek,
na koniec doprawić solą i pieprzem.
Całość dobrze razem połączyć i formować kotleciki.
Gotowe kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Od razu podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina