Zielone burgery

Pyszne kruche zielone burgery sojowe z rukolą i selerem,
podane z kremowym awokado i chrupiącą czerwoną cebulą.
Burgery są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku naprawdę polecam.

6 burgerów

burger:
2 szklanki moczonej 8-12h soi
1 łodyga selera naciowego
1 duża garść rukoli
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki otrębów żytnich
1 jajko
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
6 pełnoziarnistych bułek, awokado, rukola, czerwona cebula, ziołowa oliwa z oliwek

Namoczoną soję przełożyć do malaksera, dodać, seler, cebulę, czosnek i rukolę.
Całość zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do gotowej masy, dodać: jajko i otręby. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko razem dokładnie połączyć.
Z gotowej masy uformować burgery, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, 20-30 minut.
Burgery powinny być zwarte, a w środku delikatne.
Bułki przekroić na pół, spód bułki posmarować ziołową oliwą z oliwek,
ułożyć rukolę, burgera, pokrojone w cienkie plastry awokado i czerwoną cebulę.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina