Zupa-krem z papryki z aromatyczną prażoną soczewicą

Aromatyczna zupa-krem z czerwonej papryki z chrupiącą prażoną soczewicą.
Pora roku może bardziej sprzyja chłodnikom, ale taka pochmurna niedziela jak dziś nie sprzyjała tego typu zupą.
Zupa-krem z papryki idealna na rozgrzewkę. PYCHA!

6 porcji:
3 duże czerwone papryki
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
0,5 litra bulionu warzywnego
1 mała czerwona papryczka chilli
1-2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki, gorczycy, imbiru, cynamon, estragon
olej rzepakowy
1 łyżeczka cukru
sól morska i świeżo zmielony pieprz
czarnuszka

prażona soczewica:
2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryki, gorczycy, imbiru, cynamon, estragon
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Soczewicę wymieszać z olejem rzepakowym i przyprawami, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Soczewicę rozprowadzić równomiernie na blaszce.
Piec około 10-15 minut.
Odstawić do wystudzenia.

Przygotować zupę:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cebulę.
Cebule podsmażyć, dodać posiekany drobno czosnek, połamane liście laurowe i ziele angielskie.
Paprykę opłukać, wysuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
Pokrojoną paprykę wrzucić do garnka, całość dusić pod przykryciem około 8 minut.
W tym czasie dodać pokrojoną małą papryczkę chilli i pomidory z puszki.
Do całości wlać bulion warzywny. Wsypać przyprawy, cukier, doprawić solą i pieprzem.
Gotować 15 minut. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe.
Gotową zupę zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podawać z prażoną soczewicą i czarnuszką.

Smacznego!
Malwina