Zupa – krem z żółtej kukurydzy

Przepyszna zupa krem z żółtej kukurydzy i korzenia pietruszki.  Zupa za sprawą pietruszki i kukurydzy jest słodka, delikatna i kremowa. Ziemniaki sprawiły, że zupa jest gęsta i sycąca. Z ulubionym pieczywem jest idealna.

zupa_krem_z_kukurydzy
4-6 porcji
2 kolby żółtej kukurydzy
2 korzenie pietruszki
2-3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka sojowego
duża garść, posiekanej, świeżej natki pietruszki
olej rzepakowy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo: śmietanka sojowa

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju rzepakowym.
Ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić. Dodać do podsmażonej cebuli.
Całość smażyć razem około 3 minut. Kolby kukurydzy obrać z ziaren i dodać do warzyw.
Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Gotową zupę zmiksować dokładnie blenderem w czasie miksowania dodać szklankę mleka sojowego.
Przed podaniem dodać odrobinę śmietanki sojowej i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.

Pozdrawiam Malwina